pühapäev, 23. märts 2014

Teine samm: Mõista ja andesta

Mõista ja andestada- kõlab justkui väga lihtsalt. Tegelikult pole see nii kerge nagu üks pluss üks on kaks. Teises etapis on sul esmalt vaja andestada. Andestada millele või kellele? Iseendale!

Andesta endale
Tundub jabur, et me peame endale midagi andestama. Kui kunagi ema mulle sellest tehnikast rääkis reageerisin samamoodi. Mingid laused, mis justkui kõlavad mõtetuna. 

Andestan temale, et ta mulle haiget tegi.
Andestan endale, et lasin endale nii teha.

Kui sa panid paberile oma mineviku ning selle, mis sulle seal ei meeldinud märkasid kindlasti ka palju inimesi, kes sulle haiget tegid. Samamoodi hakkasid vaikselt mõistma, et sa oled nii valesti elanud- kulutanud aega väärtusetule või raisanud hetki neid märkamata. Sind võivad tabada enesesüüdistused, see on normaalne- ma kogesin neid lausa nädalaid järjest. Mind täitis selline kahetsus ning enesesüüdistus, et hing tahtis kinni jääda. Peas keerles vaid- kui oleksin selle jätnud tegemata, poleks temaga kohtunud või selle otsuse teisiti teinud. Mineviku ei saa muuta, me kõik teame seda, kuid meil on võimalus andestada. Paljud suured filosoofid on öelnud, et andestamine on kõige suurem kunst maailmas. Selle ära õppimine aga meistriteos.
Anna endale lihtsalt andeks! Püüa mõista, et kõik juhtub mingi põhjusega ning sina ei ole milleski süüdi. Kui suudad andestada, suudad ka edasi minna.


Mõista, et oled väärt enamat
Millegi mõistmine rahulolu sõlmimist enda ning maailmaga. Pea meeles, et rahulolevaks eluks on kaks võtit:
  1. Olukorra aksepteerimine ehk mõistmine. Me kannatame seni, kuni hakkame asju mõistma ja nendega leppima. See on meie endi valik.
  2. Lahti laskmine. Millegisse takerdudes takerdume elusse endasse liikumata edasi.
Mõista, et sina ei saa olukordi tegelikult mõjutada. Sa saad teha seda vaid 40% ulatuses. See on sinu enda valik, kas annad endast 100% või 40%. Kuid 60% on kellegi tundmatu kätes. 

Kas su elus on olnud palju inimesi, kellele oled aega kulutanud, oma südame avanud, kuid hiljem on selle kõige peal lihtsalt tallutud? Usun, et meie kõiki elus on selliseid inimesi. Mõista, et oma elu muutmisega kaasnevad selle muutusega ka uued inimesed. See on paratamatu. Kui mõistad, et elada saab kõrgemalt ning sügavamalt siis sinu ümber tulevad just need inimesed, kes kannavad endas samu väärtusi.

Kuidas tunne on? Järgmisena kogesin hirmu ja valu. Sellest juba kolmandas etapis.

Imeline pühapäeva õhtu. Õige aeg muutusteks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar