pühapäev, 10. november 2013

Millise maski valid sina?

Millist maski sina oma ellu kõige enam vajad? Kui inimene tunneb end kurvana kas ta peaks võtma appi naeratava maski ja inimestele rõõmu pakkuma?

Mind tõi selle teemani siia tagasi eelmine nädal. Arutasime ühe inimesega, keda väga austan ühest disainerist, kes ütles julgelt välja, et uue kollektsiooni lõi melanhoolses meeleolus. Kuna ma tean, mis looming sünnib olles madalseisus siis ma oskan teda mõista. Kuid see, et ta selle julges avalikus artiklis välja öelda oli muljetavaldav. 
Mina omal ajal, kui lõin melanhoolses tundes uue kollektsiooni tegin kõike muud, kui ütlesin välja, et see on nüüd minu kurbus ja trots siin laval.
See teema jäi mind kummitama ja panema mõtlema. Siin ma nüüd olen, et jälle midagi harutada.

Mõtisklus

Kas see, kuidas meid on kasvatatud paneb meid valima tihtipeale maske, et mitte näida nõrgad. Kujutage ette, kui palju mehed peavad maske valima, sest neid on maast madalast õpetatud, et mehed ei nuta. 
Ühel hetkel võib muutuda igapäevane maskide riiulist valimine meile sama loomulikuks, kui hingamine. Märkamatuks jääb  see, kas me siis valetame endale või end ümbritsevatele inimestele.

Inimene tunnistab seda, kui ta on väga väsinud alles siis, kui tõsine häda külge tuleb. Samamoodi ei saa alkohoolik aru, et ta on sõltuvuses enne, kui organid ülesse ütlevad. Kas inimkond põhineb vaid häirekelladel, enne helisemist me eitame tõde?

Miks sa nende inimeste armastust tahad, kellega sa kokku ei sobi? Naised, kes armastavad halbu mehi. Mehed, kes armastavad naisi vaid sellepärast, et nad on ilusad, eitamata tõde selle ees, et iseloom ei sobi. Keegi teeb meile haiget ja me ikka andestame. Keegi manipuleerib ja me pigistame silma kinni.

Mõned inimesed on maskidega nii harjunud, et enam nad ei tea nende olemasolust. Nad on kaotanud sellele tähelepanu pööramise, sest see on saanud loomulikuks. Üldjuhul on sellistes inimestes mingi ebakõla. Sa ei saa aru, mis sind häirib selle muidu nii rõõmsa, sõbraliku ja toreda inimese juures.

Sobitumise õppetunniks on, et sa võid võtta kaalust alla, panna juuksepikendused, tohutult õppida, olla staatusega, sõita uhke autoga, kuid sa ei pruugi ikka meeldida. Inimesed suhtuvad sinusse täpselt samamoodi nagu varem. Kuid vahe on selles, et nüüd sa ei meeldi ka Iseendale.
Kas me peame siis meeldima iseendale või teistele? Iga tarkpea vastaks sellele küsimusele, et iseendale. Kuid teistele meeldimine annab meile teatud rahutunde ja heaolu. Kumba siis valida? Või toimib see ikka nii, et meeldides endale meeldid ka teistele.

Kas me ei peaks olema enda vastu ausad, teades, et need inimesed, kes sinu ümber jäävad, aksepteerivad ja peavad tõelisest sinust lugu? Selle asemel, et omada enda ümber inimesi, kellele meeldib ainult sinu mask?

Miski pole väär, kui sa tunned end hästi. Lõpuks on siiski kõige olulisem sinu enda õnn ja rahu. Ka maskid on üks osa ühiskonnast, sotsiaalsusest, tööl kanname üht, kodus teist. Oluline on selle juures teada, millist maski ja miks sa sel hetkel kannad. Kas otsuste tegijaks on mask või seda rolli mängiv sina? Kas sinu sees räägib sisehääl või juhindud sa hommikul välja valitud maskist?

Kui sa aga tunned end õnnetu ja üksildasena, siis need tunded paluvad sinult muutust. Kurbus, väsimus ja tüdimus ei ole tunne selleks, et jääda voodisse end haletsema vaid selleks, et tegutseda. Teha kasvõi paberile plaan oma muutusest, mida sa vajad, et süüdata endas jälle põlema tuli ning särada endale ja maailmale.

See on teadlik valik, rõhutades teadlik. Sa teed valiku muutuseks teadlikult. See on kõike muud, kui kerge. Kõigepealt võib tekkida hirm muutuse ees, kõhedus millegi või kellegi uue suhtes ja mõningad tagasilöögid. Need, kes varem naeratasid ebaausatel põhjustel, enam sulle ei naerata. Nn. sõbrad, kellele meeldis sinu mask, mitte sina ei pruugi enam ühendust võtta. Inimesed, kellele sa ausalt arvamust avaldad, solvuvad jne. Kui sa järsku julged olla sina ise, väljendada enda põhimõtteid ja seda, kes sa tegelikult oled võid jääda suurest hulgast inimestest ilma. Kuid see on vajalik puhastus, sest nüüd on uus vaade elule ja tulemas on uued inimesed.

Tehes näo, et meile ei lähe korda teiste inimeste arvamused, valetame Iseendale. Kui olemegi suutnud endale ehitada sellised seinad, mis ei lase teiste öeldul haiget teha, siis tegelikult oleme enda isoleerimisprotsessis. Ainult siis, kui oleme avatud, saame me teiste inimestega ühendust. Kui avame oma südame, siis oskame olla empaatiline ning kaastundlik.
Selleks, et miski su ellu tuleks peab sellele ruumi tegema ja olema valmistanud selleks.
Hetkel tunnen, et valmistan end ette uueks armastuseks. Esmalt ma soovin teada saada, kes olen mina inimesena ja millised on minu vajadused. Millist inimest ma oma hingeruumi lasen ja kes seda väärib. 
Enam ei ole usaldus nii kerge, kui oli see kunagi. Tundub, et mida vanemaks saada, seda suuremaks muutub teadlikus ja vastutus elu ning enese ees.

Kui saad vanemaks hakkad rohkem hindama sügavamaid väärtusi. Soovid, et partner sinu kõrval sooviks tulla su hingele väga lähedale ja seal luua midagi erilist. Soovid, et suhe ei põhineks vaid põleval kirel ja kohusetundel, veel vähem stabiilsusel. Nüüd soovid, et teid seoks hingeline tugi ja soe tunne igas algavas päevas.



Igaks muutuseks oma elus vajad aega ja armastust iseenda vastu. Kui keegi on jätnud sind üksi siis sa ei saa lootma jääda, et sinu kõrval seisavad inimesed justkui tammed reas ja toetavad tingimusteta. Sa pead olema iseendale suurimaks toeks ja leidma jälle end, kui kaotasid end kellegile. Ausus on oluline, et hing ravida terveks ja teha ruumi uuele. Selleks, et oma hinges ausaks saada on vaja aega ja tõelist sisenemist iseendasse. Sellega lood sa ruumi ka kellegile teisele, kes soovib sinuga koos sinna hinge reisida.

Armastust, ausust ja tühja ruumi leidmaks tõelisus!
miks sa nende inimeste armastust tahad, kellega sa kokku ei sobi?

Mõned inimesed on maskidega nii harjunud, et nad enam ei tea nende olemasolust. Üldjuhul on sellistes inimestes mingi ebakõla. Sa ei saa aru, mis sind häirib selle muidu nii rõõmsa, sõbraliku ja toreda inimese juures. Annad hinnangu, et ta pole autentne.

Sobitumise õppetunniks on, et sa võid võtta kaalust alla, panna juuksepikendused, tohutult õppida, olla staatusega, sõita uhke autoga, kuid sa ei pruugi ikka meeldida. Inimesed suhtuvad sinusse täpselt samamoodi nagu varem. Kuid vahe on selles, et nüüd sa ei meeldi ka Iseendale.

Kas poleks mõttekas olla enda vastu aus, teades, et need inimesed, kes sinu ümber jäävad, aktsepteerivad ja peavad tõelisest sinust lugu? Selle asemel, et omada enda ümber inimesi, kellele meeldib ainult sinu mask?

Miski pole väär, kui sa tunned end hästi. Ka maskid on üks osa ühiskonnast, sotsiaalsusest, tööl kanname üht, kodus teist. Oluline on selle juures teada, millist maski ja miks sa sel hetkel kannad. Kas otsuste tegijaks on mask või seda rolli mängiv sina?

Kui sa aga tunned end õnnetu ja üksildasena, siis need tunded paluvad sinult muutust.

See on teadlik valik olla igas hetkes autentne. Ma ei arva, et see on lihtne ülesanne, sest olles ise aus, peegeldab maailm sulle ausust vastu. Need, kes varem naeratasid ebaausatel põhjustel, enam sulle ei naerata. Nõndanimetatud sõbrad, kellele sümpatiseeris sinu mask, enam ei helista. Inimesed, kellele sa ausalt arvamust avaldad, solvuvad. jne. Kui sa lased lõdvemaks "mida teised minust arvavad" haarde, siis annab järele ka sinu "vajadus olla täiuslik" haare. See tähendab, et sinu enda hirm olla ebatäiuslik võib aktiveeruda.

Tehes näo, et meile ei lähe korda teiste inimeste arvamused, valetame Iseendale. Või kui olemegi suutnud endale ehitada sellised seinad, mis ei lase teiste öeldul haiget teha, siis ma arvan, et oleme enda isoleerimisprotsessis. Ainult siis, kui oleme avatud, saame me teiste inimestega ühendust. Kui avame oma südame, siis oskame olla empaatiline ning kaastundlik.

Vajad endalt suur armastust ja hoolt, kui valid olla Tõeline sina. Vastasel juhul on see karm koht, kus olla. Aus hing vajab puhta hinge meetmeid. Aus hing vajab tohutut julgust, aga kui sa leiad selle söakuse Iseendast, siis olen kindel, et sa ei kahetse. - See more at: http://alkeemia.ee/artiklid/365-tehnikat-kuidas-saada-seda-mida-tahad-301/l-12/c-1082/#sthash.oJ7Q5Cwn.dpuf

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar